Adapalen Jel
Bu ilaç nedir?
ADAPALEN A vitaminine benzeyen lokal (cilt yüzeyine uygulanan bir ilaçtır. Cildin kendini yenilemesine yardımcı olur.
Adapalen 12 yaş ve üzerindekilerin ciddi boyuttaki sivilce tedavisinde kullanılır. Sivilce oluşumunu en aza indirgemede etkili olmaktadır.
Adapalen ilaç tedavisi kılavuzunda listelenen amaçlar dışında başka amaçlar için de kullanılabilir.
Bu ilacı kullanmadan önce sağlık hizmetleri uzmanım neyi bilmelidir?
Adapalen alerjiniz varsa bu ilacı kullanmamalısınız.
FDA gebelik kategorisi C. Adapalen henüz anne karnındaki bebek için zararlı olabilir. Tedavi sürecinde bir gebelik planlıyorsanız ya da gebe iseniz doktorunuza danışın. Adapalen’in anne sütüne geçtiği veya yeni doğan bebeğe zarar verip vermediği henüz bilinmemektedir. Bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
İlacı nasıl kullanmalıyım?
Adapalen’i doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız. Önerilenden daha çok ya da sık uygulama tedavinin sürecini hızlandırmaz, aksine yan etkilere sebep olabilir. Bu ilacı doktorunuzun önerdiğinden daha uzun süreli kullanmayınız.
Adapalen genellikle günde bir kez akşamları uygulanır.
Adapalen’i uygulamadan önce ellerinizi yıkayınız.
İlacı uygulamadan önce cildinizi hafif bir temizleyici ile temizleyiniz (sabunla değil). Temiz bir havlu ile kurulayınız.
İlacı, problemli bölgeye ya da yüzünüze ince bir tabaka halinde uygulayınız. Doktorunuz ön görmediği sürece başka bir kullanmayınız. Mukoza, dudaklar ve göz çevresi bölgesine uygulama yapmaktan sakınınız .İlacı, tavsiye edilen süre boyunca veya işe yaramadığını düşünseniz dahi kullanınız. Cildinizdeki değişimi fark etmeniz haftalar hatta aylar bile sürebilir. İlacı ilk kez kullanmaya başladığınızda sivilceniz kısa sürede daha kötü bir hal alabilir. Cildinizde tahribat meydana gelirse ya da 8 ila 12 haftada iyileşme olmaz ise doktorunuza danışınız.
Adapalen’i nem ve ısıdan uzak oda sıcaklığında muhafaza ediniz.
Bir doz kullanmayı unutursam ne olur?
Aklınıza gelir gelmez ilacı kullanınız. Bir sonraki kullanma vakti yakın ise, unuttuğunuz dozu kullanmayıp diğer dozu düzenli olarak kullanınız. Unuttuğunuz dozun telafisini yapmak için art arda bir uygulama yapmaktan sakınınız.
Bu ilaçla etkileşime geçen başka bir ilaç var mı?
Ağızdan veya iğne yolu ile alınan başka ilaçların lokal olarak uygulanan Adapalen üzerinde yan etkisi olduğu olası değildir. Ancak birçok ilaç birbiriyle etkileşime geçebilir. Başka bir doktor tarafından verilen ilaç, bitkisel ürün, mineral, vitamin, reçetesiz aldığınız ilaç var ise doktorunuza danışınız. Doktorunuza danışmadan başka bir ilaç kullanımına başlamayınız.
Bu ilacı kullanırken dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Adapalen’in gözle, burun içiyle ve dudaklarla temasından kaçınınız. Şayet böyle bir temas durumu olursa hemen su ile yıkayınız. Adapalen’i tahriş olmuş, rüzgar ve güneşten yanmış, çatlamış ve kuru cilt üzerine uygulamayınız. Ayrıca ürünün egzamalı ve yaralı bölgede kullanımından sakınınız. Adapalen’i kullanmadan önce iyileşme sürecine dek bekleyin.
Adapalen kullanırken alpha hydroxy veya glycolic asit içeren cilt ürünlerini kullanmayınız.
Sert sabunlar, şampuanlar veya cilt temizleyiciler, sürekli kimyasallar ya da saç boyaları, saç arındırıcı veya jöleler, limon, kanamayı durduran ilaçlar, baharatlar, alkol içeren cilt ürünleri gibi tahrişe sebep olan ürünlerin kullanımından sakınınız. Doktorunuz izin vermediği sürece başka bir cilt ürünü kullanmayınız. Güneş ışığı veya yapay UV ışınlarına (ultraviyole lambası ya da solaryum) maruz kalmaktan sakınınız. Adapalen cildinizi güneş ışığına karşı hassaslaştırabilir ve güneş yanığı ile sonuçlanabilir. Güneş koruyucu (en az 15 faktör) kullanınız ve dışarı çıkarken güneş ışığı geçirmeyen giysiler giyiniz.
Bu ilacı kullanırken ne gibi yan etkiler gözlemleyebilirim ?
Bu alerjik tepkimelerden herhangi birini gözlemlerseniz ilacın kullanımını kesin ve acil yardım isteyiniz; kurdeşen, nefes almakta güçlük, yüzde, dudaklarda, dilde veya boğazda şişkinlik.
İlaç kullanımının ilk 4 haftası boyunca cildiniz kuruyabilir, kızarabilir veya pul pul olabilir. Bunun yanında, batma ve yanma da hissedebilirsiniz. Bu gibi belirtilerde doktorunuzu arayınız.
Daha hafif yan etkiler görülebilir; orta şiddette yanma, ılıklık, batma, karıncalanma, kaşıntı, kızarıklık veya tahriş.
Burada yazılanlar görülebilecek yan etkilerin tümü değildir ve bunların haricinde de etkiler olabilir. Olağandışı veya rahatsız edici yan etkiler görüldüğünde doktorunuza danışınız.